Is gelaagd glas ook altijd van gehard glas?

Nee, gelaagd glas is niet altijd van gehard glas gemaakt. Het zijn twee verschillende soorten veiligheidsglas met elk hun eigen kenmerken en toepassingen.

Gehard glas wordt geproduceerd door het glas te verhitten tot hoge temperaturen en het vervolgens snel af te koelen. Dit proces versterkt de structuur van het glas, waardoor het veel sterker en bestendiger wordt tegen mechanische schokken en temperatuurwisselingen. Gehard glas is tot vijf keer sterker dan gewoon glas van dezelfde dikte en zal bij breuk in kleine onscherpe korrels uiteenvallen, wat de kans op verwondingen vermindert.

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glasplaten die aan elkaar zijn verbonden door een of meerdere lagen PVB (polyvinylbutyral) folie. Bij breuk blijven de glasscherven aan de folie plakken, waardoor het glas bij elkaar wordt gehouden. Hierdoor ontstaat een veilige barrière die voorkomt dat scherven en splinters zich verspreiden en mensen of eigendommen beschadigen.

Hoewel gelaagd glas vaak wordt gecombineerd met gehard glas voor extra veiligheid en stevigheid, kan gelaagd glas ook worden gecombineerd met ongehard glas, afhankelijk van de specifieke eisen en toepassingen.

Bij GlasBoertje.nl bieden we een breed scala aan glasopties, waaronder gehard glas, gelaagd glas en combinaties daarvan. Onze deskundige teamleden staan klaar om je te adviseren over de beste glasoplossing voor jouw project. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.