Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is steeds belangrijker. Je verwacht een veilige omgeving waarbij je vrij kan bewegen en je niet druk wil maken of iets veilig of onveilig is. Of ineens worden geconfronteerd met een onveilige situatie. Er zijn op glasgebied voldoende mogelijkheden om een veilige omgeving te creëren met het gebruik van veiligheidsglas.

Er zijn meerdere soorten veiligheidsglas op maat leverbaar, ieder met zijn unieke eigenschappen. De meest bekende soorten veiligheidsglas zijn "gehard glas", "gelaagd glas" en "gehard-gelaagd glas". Minder bekend is "installatieglas", "inbraakwerend glas" en "brandwerend glas". Er zijn ook nog specifiekere soorten zoals "kogelwerend glas", "explosiewerend glas" en "loodglas" (de laatste wordt gebruikt om de schadelijke röntgenstraling tegen te houden). Wij beperken ons op de website tot de meest voorkomende soorten voor normale situaties. Wij leveren veiligheidsglas op maat.

 

Gelaagd glas: Dit is gelamineerd glas, samengesteld uit 2 of meerdere glasplaten, verbonden met 1 of meerdere heldere of transparante PVB folies. Gelaagd glas zorgt ervoor dat bij glasbreuk het glas aan elkaar blijft hangen en er geen gat in het glas ontstaat.

Gehard glas: Dit is normaal glas wat een hittebehandeling heeft ondergaan. Hierdoor is het 4 tot 5 x sterker dan ongehard glas. Bij glasbreuk zal het glas in kleine brokjes uit elkaar vallen waardoor je jezelf niet kan snijden aan grote stukken scherp glas. Dit glas is vergelijkbaar met de zijruit van je auto. Dit wordt met name gebruikt als glaswand, douchewand, glas in binnendeuren, tafelbladen, glazen legplankjes etc.

Installatieglas: Dit is gehard glas met een all-in prijs voor maximaal 5 uitsparingen voor glasbeslag zoals klemmen, scharnieren en deurgrepen. Dit glas wordt standaard polygeslepen geleverd. Installatieglas wordt altijd gebruikt voor glazen draai/schuifdeuren en douchedeuren/wanden.

Gehard-gelaagd glas: Dit is een combinatie van gehard en gelaagd glas. Hierdoor heb je de stevigheid van gehard glas en de doorvalbeveliging van gelaagd glas. Dit glas wordt vooral gebruikt voor balustrades of trap afscheidingen.

Inbraakwerend glas: Dit is gelaagd glas met een specifieke samenstelling waardoor het een bepaalde veiligheidsweerstand krijgt en het in bijbehorende veiligheidsklasse hoort. Deze glassoort heeft als kenmerk dat het inbraakvertragende eigenschappen heeft. Zeer zinvol voor gebruik in winkels met dure goederen (juweliers, designer fashion, high-end electronica) of bij woningen met een verhoogd inbraakrisico.

Brandwerend glas: Dit glas is samengesteld om hoge temperaturen te kunnen weerstaan en veilige ruimtes te creëeren. Denk hierbij aan openbare gebouwen waar een vluchtroute is, een trappenhuis, een flat/kantoor waarbij vuuroverslag kan plaatsvinden tussen verdiepingen etc. Dit is zeer specifiek glas en het juist toepassen ervan komt erg nauw.