Ongelaagd HR+(+) glas

Ongelaagd HR+(+) dubbelglas bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht aan elkaar verlijmd zijn met een kader. Deze tussenruimte noemen we de "spouw". Bij HR+(+) glas is deze vanwege betere isolatiewaarde gevuld met Argon gas.

De eerste ruit van de productnaam komt aan de buitenzijde van de gevel. De tweede ruit heeft een HR-coating aan de binnenzijde van de spouw (aangeduid met het # symbool) en komt aan de binnenzijde van de woning/het gebouw. 

Vanwege windlast en andere invloeden van buitenaf wordt er voor de ruit aan de buitenzijde van de woning/het gebouw vaak een dikkere ruit gekozen dan voor de ruit die aan de binnenzijde van de woning/het gebouw komt. Voor de juiste bepaling van de glasdikte zijn er windlasttabellen beschikbaar.

De spouw is in meerdere breedtes te bestellen. De keus hiervoor is afhankelijk van de ruimte die je hebt in je kozijn. De breedte van de spouw bepaalt daarnaast ook de isolatiewaarde en of de ruit onder de HR+ of HR++ categorie valt. Een spouw van 12 mm heeft een isolatiewaarde die valt onder HR+ glas. Als je 13 mm toepast valt deze net in de HR++ categorie. 

Let goed op de NPR 3577: dat zijn de Nederlande Praktijk Richtlijnen. Hierin staat onder andere het volgende beschreven over de montage van isolatieglas in houten kozijnen:

  • De sponninghoogte dient minimaal 17 mm te zijn
  • Bij het bepalen van de omtrekspeling dien je 1/3 x sponninghoogte aan te houden, waarbij deze minimaal 5 mm is. De dikte van beglazingsblokjes is gelijk aan de omtrekspeling
  • De breedte van de vereiste beglazingsblokjes is: glasdikte + 2 mm (dit mag ook iets meer zijn, maar zeker niet minder)
  • Bij de montage dien je aan weerszijden van het glas beglazingsband te gebruiken van 4 mm dik. Dit moet je dus optellen bij de totale glasdikte van het isolatieglas, als je wilt berekenen of je isolatieruit in je kozijn past, met de glaslatten erop gemonteerd.
    Oftewel: glasdikte van de isolatieruit + 8 mm glasband = benodigde ruimte tussen kozijn en glaslat
  • De afdichting tussen glas en kozijn, en tussen glas en glaslat dient middels beglazingskit te worden afgedicht. Deze kitafdichting dient minimaal 4 mm breed en 6 mm diep te zijn
  • Bij beglazing vanuit de binnenzijde van de woning (glaslatten aan de binnenkant van het gebouw) dient er een hielafdichting aangebracht te worden

UPDATE 21 juli 2023: De levertijd van ongelaagd HR+(+) isolatieglas bedraagt ca. 2 tot 3 werkweken. Als je het wilt afhalen zal dat binnen ca. 2 werkweken mogelijk moeten zijn (in Oosterhout Noord-Brabant).

6 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina