Stompe deur

Glasbeslag voor stompe deur

Een stompe deur situatie vind je erg vaak terug in woonhuizen maar ook bij kantoren. Bij het dichtdoen van de deur, valt de deur tegen het kozijn aan en sluit deze aan binnen het kozijn. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een krukstel op de deur en een slotplaat in het kozijn, waar de dagschoot in valt. Hierdoor kan je een deur open en dichtdoen met een deurklink en valt deze dicht in het slot. 

Stompe deuren zie je niet alleen terug bij houten kozijnen maar ook bij de stalen snelbouwkozijnen. Bij de stalen kozijnen wordt vaak gebruik gemaakt van paumellescharnieren. Voor de glazen deuren zijn daar aansluitende scharnierdelen voor te krijgen, die je aan de glazen deur monteert. Het scharnierdeel aan het kozijn kan gewoon blijven zitten. Op deze manier kan je dus heel eenvoudig je houten deur weghalen door deze uit de scharnieren te tillen en er een glazen deur in te tillen met een aansluitend paumelle-scharnierdeel.

Bij een stompe deur gebruik je bijna altijd een deurklink, eventueel aangevuld met een cilinderslot of een vrij/bezet slot met deurknop.