Floatglas (standaard enkel glas)

Floatglas dankt zijn naam aan het productieproces van glas, waarbij vloeibaar glas op een bed van tin afkoelt. Het  vloeibare glas drijft (float) op het tin waardoor het een gladde afwerking krijgt. Dit floatglas is de basis voor veel verschillende bewerkte en samengestelde glasproducten. Om het eenvoudig te houden voor je noemen wij het "standaard glas" op onze website. We kunnen dit basisglas / floatglas onderverdelen in onderstaande productgroepen.

 

Helder glas bestellen

Dit is het meest eenvoudige basisglas. Vroeger werd dit vaak gebruikt voor bijvoorbeeld glas in binnendeuren of kozijnen. In de tijd dat er nog geen isolatieglas was uitgevonden werd dit glas ook gebruikt in buitenkozijnen. Deze glassoort wordt tegenwoordig niet zoveel meer gebruikt vanwege veiligheidsoverwegingen. Bij glasbreuk ontstaan er namelijk scherpe stukken glas waardoor je jezelf sneller kan verwonden. Er wordt eerder gekozen voor veiligheidsglas zoals gelaagd of gehard glas.

Standaard helder glas heeft een zeer lichtgroenige tint welke wordt veroorzaakt daar metaaloxides in het glas. Dit valt normaal nauwelijks op maar kan bij dikkere glasplaten of wanneer je een laklaag aanbrengt op het glas wel opvallen. Je herkent dit door aan de kopse kant van het glas te kijken, daar zie je de groenige tint.

Extra helder glas

Dit glas is gemaakt van low-iron glass (glas met zeer weinig ijzeroxides). Hierdoor is de glasplaat helderder van kleur en is er nagenoeg geen tint zichtbaar. De kopse kant van extra helder glas is vaak lichtblauw van kleur. Het is een aanzienlijke meerprijs ten opzichte van standaard glas, dus vraag jezelf af of dit voor jou meerwaarde heeft.

Gekleurd glas / getint glas

Gekleurd glas, ook wel getint glas genoemd, is in de massa gekleurd doorzichtig glas. Hiermee wordt bedoelt dat de kleur in het glas zit en er niet achteraf op is aangebracht. Hierdoor is het glas doorzichtig met een kleur. Hoe dikker het glas, des te meer pigment erin zit, des te insenser de kleur. Oftewel, een grijze glasplaat van 10 mm dikte is donkerder van kleur dan een grijze plaat van 6 mm dikte.