Gehard-gelaagd glas

Gehard-gelaagd glas bestellen

Gehard-gelaagd glas bestaat uit twee of meerdere platen van gehard glas, aan elkaar verbonden met één of meerdere heldere en/of transparante PVB folie(s). Door het geharde glas is het glas 4 tot 5 keer sterker dan ongehard glas en door de folies blijft het glas bij glasbreuk aan elkaar zitten. Hierdoor is het geschikt voor o.a. balustradeglas en glas voor een trap.

Gehard-gelaagd glas is wel gevoelig voor punt belasting en zal bij breuk in 10000 stukjes uit elkaar spatten. Maar omdat het uit twee glasplaten bestaat zal de andere glasplaat in tact blijven. Alleen wanneer beide glasplaten kapot zouden gaan is de constructie dusdanig verzwakt dat de glasplaat als een soort gordijn in de bevestigingen kan hangen. En bij bepaalde constructies in zijn gehaal eruit kan glijden. Dan is het soms verstandig om 1 glasplaat te harden en de andere plaat half te harden of ongehard uit te voeren. 

Gehard-gelaagd glas wordt gemaakt van normaal (ongehard) glas. Eerst wordt de glasplaat helemaal op maat gemaakt incl. gaten, randafwerking etc. Daarna wordt deze verhit en geforceerd afgekoeld. Hierdoor ontstaan er duw- en trekspanningen in het glas die het de sterkte geven. Na het harden kan je niets meer aan het glas aanpassen. Na het harden wordt het glas aan elkaar verbonden met een taaie PVB folie. Dit gebeurt in een autoclaaf. Dit is een grote oven die het glas en de folie verhit. Door de hoge druk worden de glasplaten tegen elkaar aan getrokken en met elkaar verbonden. De folie is transparant maar is ook in een matte variant te krijgen.

Bij situaties waar een doorval mogelijk is (zoals balustrade of trap) is het zeer belangrijk de juiste glassoort te bestellen. GlasBoertje kan helaas geen technische berekeningen doen om glasdikten te bepalen. Hiervoor zou je een berekening kunnen laten doen door het Kenniscentrum Glas. Deze berekening is niet goedkoop (minimaal enkele honderden euro´s) maar je bent dan wel verzekerd dat je de glasdikte en samenstelling besteld die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. GlasBoertje kan geen verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen je besteld en plaatst, dat is op eigen verantwoordelijkheid.

 

Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina