Gelaagd glas bestellen

Gelaagd glas bestellen !

Gelaagd glas kan je eenvoudig bestellen via onze configurator; deze helpt je met het samenstellen van je gelaagd glas op maat. Je kunt de gewenste afmetingen invullen, verschillende vormen en typen gelaagd glas kiezen. Daarna kun je deze verder samenstellen door de gewenste rand- en hoekafwerking te selecteren. En dit allemaal tegen een eerlijke en betaalbare prijs en in slechts 1 minuut geregeld ! Hiermee wordt het wel heel eenvoudig om gelaagd glas te kopen.

Product impressies

Producten

Gelaagd glas bestellen op maat

Er zijn veel verschillende samenstellingen van gelaagd glas verkrijgbaar, verschillende soorten en dikten van folies en dikte van glassoorten. De PVB-folie tussen de glasplaten kan helder of mat (melkwit) van kleur zijn. Om het gemakkelijk voor je te maken hebben we een selectie gemaakt van de meest gebruikte soorten gelaagd glas. Deze glassoorten zal je vinden in zowel de configurator als in de assortimentspagina van het gelaagd glas.

In de configurator van gelaagd glas kan je kiezen voor verschillende modellen, randafwerkingen, afgeronde hoeken en verschillende glasdikten.

Gelaagd glas matte folie, op maat

Gelaagd glas is ook leverbaar met een matte folie. Deze folie is melkwit van kleur en is ondoorzichtig. Er komt wel licht door de folie heen maar je kan niet zien wat er aan de andere kant van de glasplaat is. Gelaagd glas met een matte folie lijkt op melkglas. Dit wordt ook vaak mat gelaagd glas genoemd.

Gelaagd glas met matte folie wordt vaak gebruikt in situaties waar je wel licht in een kamer wilt hebben maar geen doorzicht. Denk aan een binnendeur, scheidingswanden in een kantoor, serrebeglazing, windscherm of afscheiding tussen de buren op een balkon.

Gelaagd glas voor een overkapping

De folie in het gelaagd glas zorgt ervoor dat het glas bij breuk aan de folie blijft zitten, er geen opening in het glas ontstaat en er geen glas naar beneden valt. Dat is wel zo veilig als je dit glas wilt gebruiken als dakbeglazing voor een serre, overkapping of lichtstraat.

Het bepalen van de benodigde glasdikte voor dakbeglazing is niet zo eenvoudig. Je hebt te maken met allerlei variabelen zoals: wat is de afmeting, wat is de overspanning, op hoeveel zijden wordt het glas ondersteund, wat is de hellingshoek, wat is de windrichting waar het glas naar gericht is, is het een publiek gebouw of particulier etc. etc. Voor het juiste advies zou je eigenlijk een glasdikteberekening moeten laten maken door bijv. een calculatiebureau. Wij kunnen deze berekening helaas niet voor je maken, dat is iets wat je zelf zou moeten organiseren.

Hoe werkt het bestellen van gelaagd glas op maat?

Klik op de button "samenstellen" om je gelaagd glas samen te stellen via de online configurator. Daar kan je verschillende modellen, glassoorten en randafwerkingen kiezen. De levertijd is afhankelijk van de gekozen glassoort en bewerking. maar je kan er vanuit gaan dat in de meeste gevallen gelaagd glas geleverd kan worden binnen 7 - 15 werkdagen.

We houden je goed op de hoogte in de tijd dat je in afwachting bent van de levering, je ontvangt een mail wanneer de bestelling in productie is gegaan, op welke dag de levering gaat plaatsvinden en twee werkdagen voor de levering ontvang je ook nog een tijdsindicatie van de levering per mail.

We hebben een speciale pagina waar wat meer informatie staat over het leveren en afhalen van je bestelling.

Ik wil graag meer weten over gelaagd glas op maat ! Wat nu ?

Hieronder hebben we een aantal "meest gestelde vragen" staan die antwoord geven op zaken die specifiek gericht zijn op deze productgroep. Voor jouw gemak hebben we er ook enkele veelgestelde vragen over algemene zaken neergezet, zoals over het verpakken, de levertijd en de bezorgkosten. En mis je toch nog antwoorden op je vragen? Neem dan gerust even contact met ons op ! Dat kan met de chat functie rechtsonder in beeld, ons contactformulier of bel ons even op nummer 073 - 822 38 66.

FAQ

Welke samenstelling van gelaagd glas heb ik nodig?

De dikte is afhankelijk van vele factoren waaronder de situatie, toeganklijkheid, afmeting, windbelasting, montagewijze en bij dakbeglazing is zelfs de hellingshoek belangrijk. In de meest standaard thuis situaties kun je gebruik maken van de NEN 3569 en de toelichting op de NEN 3569. Op de website van het Kennis Centrum Glas kun je hier de nodige informatie op vinden. Zij kunnen eventueel ook een berekening maken van de benodigde dikte/samenstelling.

De normen voor veiligheidsglas zijn er niet voor niets. Als je het goed wilt doen dan volg je deze goed op. Het niet naleven ervan kan letsel tot gevolg hebben. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het goed naleven van de normen.

Welke soorten PVB-folies zijn er?

Er zijn verschillende soorten folies leverbaar. De meest voorkomende en degene die op voorraad liggen zijn:

  • Normale heldere folie
  • Matte folie
  • Geluidswerende folie

Naast deze soorten zijn er ook nog andere soorten leverbaar zoals printbare folies, gekleurde folies en weerbestendige folies. Dit zijn erg specifieke folies en daardoor ook kostbaar.

De folies zijn standaard 0.38 mm dik maar omdat de glassoorten met twee folies ook vrij veel voorkomen zijn er ook folies die de dikte van 2 folies hebben oftewel 0.76 mm dikte. Maar omdat deze de eigenschap heeft van 2 folies wordt dit dan ook als 2 folies aangeduid in de productnaam. Bijvorbeeld 44.2 (dit zijn twee glasplaten van 4 mm dikte met ertussen 2 folies, oftewel dit glas is 4 + 4 + 0,76 = ca. 8,76 mm dik). Dit geeft veel aan over de eigenschappen van de ruit en kan daarmee ook worden gemeten aan de nodige NEN veiligheids normen.

Het is wel opletten bij de glassoort met een matte folie waar 2 folies in zitten, bijvoorbeeld: "gelaagd glas 44.2 matte folie". Dit kunnen 2 folies zijn van 0,38 mm of 1 folie van 0,76 mm. Waarom dan opletten? Omdat de 2 losse folies kunnen bestaan uit 1 heldere folie en 1 matte folie, of uit 2 matte folies. Uiteraard geeft 0,76 mm aan matte folie meer witheid aan de folie dan wanneer je 1 matte folie van 0,38 mm hebt en 1 heldere folie vcan 0,38 mm. Ben hier op bedacht, zeker als je een ruit moet vervangen of naast een bestaande ruit gaat plaatsen !!

 

Hoe kan ik de randen van mijn gelaagde ruit laten afwerken?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de randen van je gelaagde ruit op maat te laten afwerken. Als de randen van de gelaagde ruit geheel in een kader of lijst komen, dan hoef je de randen niet persé te laten afwerken en zijn scherpe randen prima. De enige reden waarom je de randen dan zou willen afwerken is om het je bij de plaatsing wat makkelijker te maken zodat je je niet zou snijden aan de scherpe randen.

Komen de randen wel in het zicht, kies dan ALTIJD een polygeslepen randafwerking. Dit is een nette slijp bewerking en zorgt voor een gladde en onbeschadigde rand. Bij het snijden en breken van glas kunnen er aan de randen namelijk kleine beschadigingen ontstaan. Met het polyslijpen ben je verzekerd van een nette en gladde afwerking voor je gelaagde ruit op maat.

Als extra optie kan je ook nog kiezen voor een facetrand. Dit is een slijp afwerking die aan de aanzichtzijde van de gelaagde ruit wordt gemaakt. Door het schuin wegslijpen van een rand rondom de voorkant van de gelaagde ruit, krijg je een mooie afwerking en een extra dimensie aan je gelaagde ruit. Je kan zelf de breedte van de rand bepalen. Er zijn wel wat beperkingen i.v.m. de dikte van het glas; bij een 4 mm spiegel kan je tot maximaal 30 mm breed gaan, bij een 6 mm dikke ruit kan je t/m 40 mm breed gaan en bij de 8 mm dikke ruit kan je tot maximaal 50 mm breed gaan. Ook hiervoor geldt weer: randen in het zicht = polygeslepen randafwerking. Dan krijg je dus een facetrand met polygeslepen randafwerking.

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas is een samengesteld glasproduct waarbij twee of meer glasplaten met elkaar zijn samengevoegd met ertussen één of meerdere PVB-folies. Deze taaie kunststof folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk aan elkaar blijft hangen en er geen grote gaten ontstaan. Hierdoor krijgt het letsel- en doorvalbeperkende eigenschappen.

De PVB folies zijn er in diverse soorten. De meest gebruikte is de heldere folie, matte folie en geluidswerende folie. Daarnaast zijn er ook nog gekleurde folies of folies met een eigen print. De situatie, afmeting en montagewijze is uiteindelijk bepalend voor de glasdikte en samenstelling die nodig is. Voor een windscherm op de begane grond in bebouwd gebied heb je bijvoorbeeld een hele andere samenstelling nodig dan een balkon afscheiding op de 20e verdieping aan zee.

Er zijn diverse NEN-veiligheidsnormen die bepaalde dikten en samenstellingen voorschrijven. Elke situatie is weer anders en zal elke keer goed moeten worden bekeken welke glas samenstelling nodig is. We praten tenslotte over veiligheidsglas en dan is het verstandig goed te bekijken welke glas samenstelling noodzakelijk is. Anders creëer je slechts schijnveiligheid. Op de websites van de Glas Branche Organisatie en het Kennis Centrum Glas staat het een en ander vermeld over de normen rondom letsel- en doorvalveiligheid. Kijk hierbij naar de NEN 3569 (betrouwbare glas samenstellingen) en de  toelichting op de NEN 3569 (letselveiligheidsglas en het bouwbesluit 2012)

Zijn er bijzondere situaties of twijfel je, dan kan je de benodigde dikte het beste laten berekenen door een technisch calculatie bureau of bijvoorbeeld door het Kennis Centrum Glas. Zij kunnen op basis van de kenmerken en de NEN-normen een technisch verantwoord antwoord geven over de samenstelling. Je bent zelf verantwoordelijk voor het kiezen en toepassen van de juiste samenstelling en volgen van de NEN normen.

Is gelaagd glas ook altijd van gehard glas?

Nee, gelaagd glas is niet altijd van gehard glas gemaakt. Het zijn twee verschillende soorten veiligheidsglas met elk hun eigen kenmerken en toepassingen.

Gehard glas wordt geproduceerd door het glas te verhitten tot hoge temperaturen en het vervolgens snel af te koelen. Dit proces versterkt de structuur van het glas, waardoor het veel sterker en bestendiger wordt tegen mechanische schokken en temperatuurwisselingen. Gehard glas is tot vijf keer sterker dan gewoon glas van dezelfde dikte en zal bij breuk in kleine onscherpe korrels uiteenvallen, wat de kans op verwondingen vermindert.

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glasplaten die aan elkaar zijn verbonden door een of meerdere lagen PVB (polyvinylbutyral) folie. Bij breuk blijven de glasscherven aan de folie plakken, waardoor het glas bij elkaar wordt gehouden. Hierdoor ontstaat een veilige barrière die voorkomt dat scherven en splinters zich verspreiden en mensen of eigendommen beschadigen.

Hoewel gelaagd glas vaak wordt gecombineerd met gehard glas voor extra veiligheid en stevigheid, kan gelaagd glas ook worden gecombineerd met ongehard glas, afhankelijk van de specifieke eisen en toepassingen.

Bij GlasBoertje.nl bieden we een breed scala aan glasopties, waaronder gehard glas, gelaagd glas en combinaties daarvan. Onze deskundige teamleden staan klaar om je te adviseren over de beste glasoplossing voor jouw project. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Kan gelaagd glas ook buiten worden gebruikt?

Ja hoor, gelaagd glas wordt vaak buiten gebruikt. Maar als je het buiten gaat gebruiken is het erg belangrijk dat je de kopse kant van het glas probeert te beschermen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de kopse kant van het glas af te kitten of een strip op de kopse kant te plaatsen.

Aan de kopse kant is de folie zichtbaar tussen de twee glasplaten. Langdurige blootstelling aan vocht kan op termijn leiden tot het wit uitslaan van de folie aan de rand. Dit wordt ook wel dé-laminatie genoemd. Hierbij trekt er vocht tussen de glasplaten wat een effect op het doorzicht heeft. Omdat dit inherrent aan het product is in combinatie met vocht valt dit altijd buiten de garantie door de glasfabrikanten. Het is niet te zeggen of dé-laminatie op gaat treden of wanneer dat gaat gebeuren. Voorkomen is beter dan genezen !

Wat is delaminatie en zit hier garantie op?

Delaminatie is de onthechting van twee glasplaten die verbonden zijn met een PVB folie, oftewel gelaagd glas. Hierbij kunnen er aan de randen van het glas luchtbellen tussen het glas/folie ontstaan en/of de folie kan wit uitslaan als deze langdurig in contact heeft gestaan met vocht. Dit is uitgesloten van garantie omdat dit inherrent aan het product is. Dit wordt ondersteunt door de grote glasfabrikanten, branche organisatie en het kenniscentrum glas.

Aan de kopse kant is de folie zichtbaar tussen de twee glasplaten. Langdurige blootstelling aan vocht kan op termijn leiden tot het wit uitslaan van de folie aan de rand. Er kan vocht tussen de glasplaten terecht komen en dit heeft een effect op het doorzicht. Het is niet te zeggen of dé-laminatie op gaat treden of wanneer dat gaat gebeuren. Je kan dit voorkomen door de kopse kanten goed te beschermen tegen vocht door bijvoorbeeld aan de kwetsbare kopse kanten profielen te plaatsen.

Voorkomen is beter dan genezen !

Wat heeft gelaagd glas met UV straling te maken?

De folies die tussen het glas zijn aangebracht houden UV straling tegen! Een handige bijkomstigheid waardoor je gordijnen niet zo snel meer zouden verkleuren en de UV straling buiten het huis blijft.

Wat is de productie- en levertijd van mijn gelaagd glas op maat?

De levertijd van gelaagd glas is afhankelijk van de glasdikte, soort folie en bewerkingen. Er is wel een kleine indicatie te geven.

Indicatie productie/levertijden

De productie- en levertijd varieert van ca. 1 tot soms wel 3 weken. Dit hangt af van de specificaties van je bestelling, het bestelmoment en de vaste dagen van levering in je opgegeven afleveradres. Maar als we uitgaan van een normale periode kan je globaal rekening met de volgende productie- en levertijden:

  • standaard gelaagd glas, dikte 33.1, 33.2, 44.2, 55.2, 66,2: ca. 5 - 10 werkdagen
  • standaard gelaagd glas met matte folie: dikte 33.1: ca. 5 - 10 werkdagen
  • standaard gelaagd glas, dikte 88.2 en 1010.: ca. 10 - 15 werkdagen 
  • andere samenstellingen: op aanvraag

(bovenstaande betreft ook eenvoudige modellen, rondom plat polyslijpen en/of facetrand en op basis van levering. Bovenstaande is louter indicatief en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend)

Drukke perioden

Tijdens de bouwvak en de kerstperiode zijn veel glasfabrieken gesloten. Hierdoor is het in de weken vóór en ná die sluiting extra druk. De productie capaciteiten lopen vol en de levertijden nemen toe. Houd rond deze periode rekening met een extra productietijd van ca. 1 week. Vanzelfsprekend wordt er in de week van kerst en de week van oud en nieuw geen glas geleverd. Door de langere productietijd van ca. 1 week en 2 weken geen levering kan je bestelling er dus 2 tot 3 weken langer over doen dan normaal het geval is. Ook in de bouwvak is er een korte periode (ca. 1 week) dat er geen leveringen plaatsvinden. En wil je je glas dan toch op tijd in huis hebben? Bestel dan op tijd ! :-)

Aflever planning en schema

Nadat je bestelling is gemaakt zal deze nog bij je moeten worden geleverd. We komen 1x in de week in de woonplaats waar we je bestelling moeten leveren. Is je bestelling dan nog helaas niet klaar, dan schuift de levering een week op. De planning van de routes kan je vinden op de pagina leveren & afhalen. Uiteraard doen we altijd ons uiterste best de levertijd zo kort mogelijk te houden.

Is afhalen sneller?

Wanneer je ervoor kiest om je glas op te halen bij één van de afhaallocaties wil niet zeggen dat je bestelling dan ook eerder klaar is. Veel afhaallocaties krijg hun glas aangeleverd vanuit een centrale productielocatie en dan heb je alsnog dezelfde levertijd. Soms ook wat langer omdat dit van een andere fabrikant vandaan komt, en die heeft iets meer tijd nodig voor de order- en productie afhandeling.

Wil je het zekere voor het onzekere? Neem dan even contact met ons op via ons contactformulier, mail, online chat of telefoon. We helpen je graag verder !

Kan ik de bestelling van maatwerk glas en/of spiegels aanpassen?

Helaas is het niet mogelijk om wijzigingen aan te brengen aan je bestelling nadat deze in productie is gegaan. Zodra je bestelling bevestigd is en ons productieproces gestart is, worden alle details nauwkeurig verwerkt om ervoor te zorgen dat jouw product met de grootste zorg wordt vervaardigd.

Ons productieproces is efficiënt ingericht, waarbij meerdere klantbestellingen worden gecombineerd tot één productieorder. Hierdoor kunnen we een snelle levering en optimale kwaliteit garanderen. Het gevolg is echter dat aanpassingen aan jouw specifieke bestelling na de start van de productie technisch gezien niet meer mogelijk zijn.

Wij raden je daarom ten zeerste aan om je bestelling zorgvuldig te controleren voordat je deze definitief plaatst. Controleer de maatvoeringen, specificaties en andere details om er zeker van te zijn dat alles naar wens is.

Mocht je toch nog vragen hebben over je bestelling of het productieproces, staan onze klantenservicemedewerkers altijd klaar om je te helpen. Dank voor je begrip en vertrouwen in ons. We kijken ernaar uit om je binnenkort jouw bestelling te bezorgen en hopen dat je tevreden zult zijn met je aankoop.

Kan ik mijn bestelling ook afhalen?

Afhalen

Op de betaalpagina kan je kiezen voor het afhalen van je bestelling op één van de afhaallocaties. De getoonde locaties kunnen afhankelijk zijn van de producten die in je winkelmandje staan.

Op onze website staan veel verschillende soorten en merken producten. Deze producten liggen niet op alle locaties op voorraad en niet alle locaties kunnen de aangeboden producten leveren. Hierdoor kunnen bepaalde afhaallocaties wegvallen op de betaalpagina of je kan te maken krijgen met bijkomende verzendkosten.

Wat belangrijk is om te weten voor het afhalen van glas:

  Afhalen is niet altijd sneller. Als er snelheid geboden is bij je bestelling informeer dan vooraf bij ons
  Afhaallocaties kunnen kosten doorberekenen. Dit komt vanwege de transportkosten van de fabriek naar de afhaallocatie toe en de handling die ze hebben voor het uitzoeken en klaarzetten van je bestelling
  In de meeste gevallen is het niet mogelijk om ná het plaatsen van je bestelling de afhaallocatie te wijzigen of alsnog te kiezen voor het afleveren van je bestelling

 

Wat belangrijk is om te weten voor het afhalen van niet-glas producten:


  De meeste producten liggen op voorraad op één locatie. Zeer grote kans dat deze moeten worden opgestuurd naar je
  Kijk goed naar de verwachte levertijd op de productpagina. Niet alles ligt op voorraad en moet dan besteld worden bij de fabrikant

Bezorging

Vanaf € 400,- is de levering gratis. Maar als je bestelling minder is dan € 400,- moeten we je hiervoor (helaas) transportkosten in rekening brengen. We zouden het liefst alles gratis leveren, maar onze glasprijzen zijn te scherp om ook de levering voor "kleinere bestellingen" gratis te kunnen doen. De leveringen vinden plaats volgens een vast routeschema wat is ingedeeld op postcodegebieden. De details kun je vinden op onze pagina "Leveren/Afhalen".

Waarom is mijn maatwerk glas of spiegel niet verpakt?

Levering van glas en spiegels

Je maatwerk glas en/of spiegel wordt vervoerd met speciaal glastransport. Dit gebeurt met een vrachtauto die aan de binnenkant en de zijkant een rek heeft om glas op te kunnen plaatsen. De chauffeurs zijn getraind in het vervoeren en afleveren van glasproducten. Op deze manier ben je verzekerd van goede en onbeschadigde levering van je maatwerk glas producten.

Omdat we leveren op speciale glas auto's met getrainde chauffeurs is het verpakken van glas en spiegels niet noodzakelijk. Sterker nog, zonder verpakking is het makkelijker te vervoeren omdat je het beter kan vastklemmen. En bij het lossen pak je direct het glas vast en niet de verpakking. Glas/spiegels kunnen erg zwaar zijn en dan is het niet wenselijk dat dit uit de verpakking zou glijden of dat je bij het lossen de grip verliest vanwege de verpakking. Het overbodig verpakken van glas zorgt voor een ongewenste meerprijs in al onze productprijzen en een extra belasting voor het milieu en dat willen we graag zoveel mogelijk voorkomen.

We bieden het verpakken van glas wel aan als extra optie. Misschien moet je de spiegel of glasplaat nog in huis verplaatsen? Of vervoeren naar je klant? Of is je verbouwing nog niet klaar en staat deze tijdelijk in de opslag? Dan kies je voor de verpakkings optie. Dit is echter beperkt tot een formaat van maximaal 1000 x 2000 mm. Past je glasplaat of spiegel niet binnen deze afmeting? Dan is verpakken helaas niet mogelijk.

 

Afhalen van glas en spiegels

Ook als je glas wilt afhalen wordt dit standaard niet verpakt. Ook hierbij zal je dit moeten aangeven bij je bestelling. Het lijkt ons wel zeer verstandig hiervoor te kiezen om transportschade te voorkomen. Die is namelijk niet gedekt op het moment dat je zelf je glas en/of spiegel(s) ophaalt. En heb je wel gekozen voor verpakken en kom je bij het afhalen tot de conclusie dat het onverhoopt niet verpakt klaar staat, neem dan direct contact met ons op. Het is namelijk onverstandig om dan alsnog deze kwetsbare producten zo mee te nemen. Nogmaals, transportschade bij afhalen is geheel voor eigen risico...

Kan ik mijn maatwerk glas of spiegel ná de levering nog laten aanpassen?

Wanneer een maatwerk glasproduct wel volgens jouw opgaaf is gemaakt (en inmiddels bij je afgeleverd) en je wilt deze alsnog laten aanpassen omdat het toch net niet past, dan is dit vaak wel mogelijk. Maar, het is helaas geen eenvoudige weg. 

Als we het moeten aanpassen dan moeten we het product bij je ophalen. Daarna moet het worden bewerkt en weer worden afgeleverd bij je. Omdat er vaste routedagen zijn, er tijd nodig is voor de bewerking en het weer inplannen van de levering, kan dit 2 - 3 weken duren. Daarbij zal je te maken hebben met de kosten voor het vervoeren en de bewerking van je glasproduct. Omdat we niet weten wat het product in de tussentijd heeft moeten "doorstaan" kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen voor het risico van breuk tijdens de aanpassing, oftewel zodra we een product moeten aanpassen dan is dat geheel voor je eigen risico.

Maar let op! Het is technisch niet altijd mogelijk om alle glassoorten en alle wijzigingen door te voeren. Dit is afhankelijk van de glassoort, dikte, en mate van aanpassen. Onze verkoop afdeling kan je precies zeggen wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten bedragen. In sommige gevallen is het verstandiger om een nieuwe glasplaat te bestellen in plaats van deze te laten aanpassen. Liever 3x vooraf goed meten dan achteraf in de problemen te komen.