Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas is een samengesteld glasproduct waarbij twee of meer glasplaten met elkaar zijn samengevoegd met ertussen één of meerdere PVB-folies. Deze taaie kunststof folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk aan elkaar blijft hangen en er geen grote gaten ontstaan. Hierdoor krijgt het letsel- en doorvalbeperkende eigenschappen.

De PVB folies zijn er in diverse soorten. De meest gebruikte is de heldere folie, matte folie en geluidswerende folie. Daarnaast zijn er ook nog gekleurde folies of folies met een eigen print. De situatie, afmeting en montagewijze is uiteindelijk bepalend voor de glasdikte en samenstelling die nodig is. Voor een windscherm op de begane grond in bebouwd gebied heb je bijvoorbeeld een hele andere samenstelling nodig dan een balkon afscheiding op de 20e verdieping aan zee.

Er zijn diverse NEN-veiligheidsnormen die bepaalde dikten en samenstellingen voorschrijven. Elke situatie is weer anders en zal elke keer goed moeten worden bekeken welke glas samenstelling nodig is. We praten tenslotte over veiligheidsglas en dan is het verstandig goed te bekijken welke glas samenstelling noodzakelijk is. Anders creëer je slechts schijnveiligheid. Op de websites van de Glas Branche Organisatie en het Kennis Centrum Glas staat het een en ander vermeld over de normen rondom letsel- en doorvalveiligheid. Kijk hierbij naar de NEN 3569 (betrouwbare glas samenstellingen) en de  toelichting op de NEN 3569 (letselveiligheidsglas en het bouwbesluit 2012)

Zijn er bijzondere situaties of twijfel je, dan kan je de benodigde dikte het beste laten berekenen door een technisch calculatie bureau of bijvoorbeeld door het Kennis Centrum Glas. Zij kunnen op basis van de kenmerken en de NEN-normen een technisch verantwoord antwoord geven over de samenstelling. Je bent zelf verantwoordelijk voor het kiezen en toepassen van de juiste samenstelling en volgen van de NEN normen.