Welke soorten PVB-folies zijn er?

Er zijn verschillende soorten folies leverbaar. De meest voorkomende en degene die op voorraad liggen zijn:

  • Normale heldere folie
  • Matte folie
  • Geluidswerende folie

Naast deze soorten zijn er ook nog andere soorten leverbaar zoals printbare folies, gekleurde folies en weerbestendige folies. Dit zijn erg specifieke folies en daardoor ook kostbaar.

De folies zijn standaard 0.38 mm dik maar omdat de glassoorten met twee folies ook vrij veel voorkomen zijn er ook folies die de dikte van 2 folies hebben oftewel 0.76 mm dikte. Maar omdat deze de eigenschap heeft van 2 folies wordt dit dan ook als 2 folies aangeduid in de productnaam. Bijvorbeeld 44.2 (dit zijn twee glasplaten van 4 mm dikte met ertussen 2 folies, oftewel dit glas is 4 + 4 + 0,76 = ca. 8,76 mm dik). Dit geeft veel aan over de eigenschappen van de ruit en kan daarmee ook worden gemeten aan de nodige NEN veiligheids normen.

Het is wel opletten bij de glassoort met een matte folie waar 2 folies in zitten, bijvoorbeeld: "gelaagd glas 44.2 matte folie". Dit kunnen 2 folies zijn van 0,38 mm of 1 folie van 0,76 mm. Waarom dan opletten? Omdat de 2 losse folies kunnen bestaan uit 1 heldere folie en 1 matte folie, of uit 2 matte folies. Uiteraard geeft 0,76 mm aan matte folie meer witheid aan de folie dan wanneer je 1 matte folie van 0,38 mm hebt en 1 heldere folie vcan 0,38 mm. Ben hier op bedacht, zeker als je een ruit moet vervangen of naast een bestaande ruit gaat plaatsen !!