Vragen over gelaagd glas

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas is een samengesteld glasproduct waarbij twee of meer glasplaten met elkaar zijn samengevoegd met ertussen één of meerdere PVB-folies.

Kan gelaagd glas ook buiten worden gebruikt?

Ja hoor, gelaagd glas wordt vaak buiten gebruikt. Maar als je het buiten gaat gebruiken is het erg belangrijk dat je de kopse kant van het glas probeert te beschermen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de kopse kant van het glas af te kitten of een strip op de kopse kant te plaatsen.

Welke samenstelling van gelaagd glas heb ik nodig?

De dikte is afhankelijk van vele factoren waaronder de situatie, toeganklijkheid, afmeting, windbelasting, montagewijze en bij dakbeglazing is zelfs de hellingshoek belangrijk. In de meest standaard thuis situaties kun je gebruik maken van de NEN 3569 en de toelichting op de NEN 3569.

Wat heeft gelaagd glas met UV straling te maken?

De folies die tussen het glas zijn aangebracht houden UV straling tegen! Een handige bijkomstigheid waardoor je gordijnen niet zo snel meer zouden verkleuren en de UV straling buiten het huis blijft.

Welke soorten PVB-folies zijn er?

Er zijn verschillende soorten folies leverbaar. De meest voorkomende en degene die op voorraad liggen zijn: Normale heldere folie Matte folie Geluidswerende folie

Hoe kan ik de randen van mijn gelaagde ruit laten afwerken?

Zonder geslepen rand (onafgewerkt) zijn de randen van de gelaagde ruit net zo scherp als de rand van gebroken glas. Ook zitten er kleine beschadigingen aan de randen door het snijden en breken van de spiegel. Dit is niet zo erg als de randen in een kader of lijst komen. Als de randen in het zicht komen kies dan altijd voor polygeslepen randen. Als extra optie kan je nog kiezen voor facetgeslepen randen. Dat is een schuine en bredere slijprand rondom de ruiten spiegel.

Is gelaagd glas ook altijd van gehard glas?

Nee, standaard wordt gelaagd glas gemaakt van ongeharde glasplaten met daartussen één of meerdere PVB folies.

Wat is delaminatie en zit hier garantie op?

Delaminatie is de onthechting van twee glasplaten die verbonden zijn met een PVB folie, oftewel gelaagd glas. Hierbij kunnen er aan de randen van het glas luchtbellen tussen het glas/folie ontstaan en/of de folie kan wit uitslaan als deze langdurig in contact heeft gestaan met vocht. Dit is uitgesloten van garantie omdat dit inherrent aan het product is. Dit wordt ondersteunt door de grote glasfabrikanten, branche organisatie en het kenniscentrum glas.

Wat is de productie- en levertijd van mijn gelaagd glas op maat?

De levertijd van gelaagd glas is afhankelijk van de glasdikte, soort folie en bewerkingen. Er is wel een kleine indicatie te geven.

Waar kan ik meer technische informatie over de producten van gelaagd glas vinden?

Wanneer je algemene technische informatie wilt raadplegen zoals uitleg over de verschillende randafwerkingen, bewerkingen, productie en levertijden dan kan je het beste even kijken op de startpagina van gelaagd glas op maat bestellen. Onderaan die pagina staan de nodige veelgestelde vragen over de verschillende mogelijkheden.