Wat is gehard glas?

Gehard glas is veiligheidsglas en is door het hardingsproces wel vijf keer zo sterk dan normaal glas (float glas). Gehard glas wordt vaak gebruikt als keukenwand, binnen- en buitendeur of voor een douche- en bad wand. Maar ook als tafelblad, dit komt omdat het geharde glas hittebestendig is tot 270 °C hiernaast is gehard glas ook bestand tegen temperatuurverschillen tot 200°C (normaal glas tot 50°C)

Wat gebeurt er in het hardingsproces?
Voordat het glas verhard wordt, wordt het glas eerst op maat gesneden en worden eventuele (rand)afwerkingen verwerkt. Hierna wordt het glas in een hardingsoven geplaatst welke een hitte van 650°C heeft, door deze extreme hitte wordt het glas zachter en zet het glas uit. Als het glas zacht genoeg is wordt deze uit de oven gehaald en wordt deze  zo snel mogelijk gekoeld met koude lucht. Doordat er koude lucht op het glasoppervlak geblazen wordt, krimpt de buitenste laag van het glas weer en is de buitenste laag al weer hard. De binnenkant van het glas is op dat moment nog wel zacht maar koelt later ook weer af. Doordat de binnenlaag van het glas krimpt zorgt dit voor spanning in het glas. Door deze spanning wordt het glas vijf keer sterker dan normaal glas. Op het moment dat het geharde glas alsnog breekt springt het glas (in tegenstelling tot normaal glas) in honderden kleine stukjes om verwondingen te voorkomen. Er zullen dus geen grote en scherpe scherven ontstaan.

Soorten gehard glas
Net als normaal glas zijn er veel verschillende mogelijkheden op gebied van gehard glas. Voor gehard glas is er echter altijd minimaal 4 mm glasdikte nodig. Afhankelijk van de toepassing en afmetingen moet er worden gekozen voor dikker glas. Naast verschillende kleuren gehard glas is het bij sommige figuurglassoorten ook mogelijk deze te harden.

 

De voordelen van gehard glas:

  • Hittebestendig tot 300°C
  • Bestand tegen temperatuurverschillen tot 200°C
  • Bestand tegen extreem lage temperaturen
  • Goed bestand tegen stompe voorwerpen
  • Hoge buigsterkte
  • Doorvalbeveiliging
  • Ideaal voor douchedeur en -wanden, tafelblad en keukenwand

De nadelen van gehard glas:

  • Slecht bestendig tegen scherpe of puntige voorwerpen
  • Beschikt niet over de eisen voor doorvalbeveiliging waar je naar beneden kunt vallen