Welke maten glas en spiegels kan ik bestellen?

GlasBoertje.nl levert glas en spiegels op maat, die je zelf kan opgeven in de glas- of spiegelconfigurator. Hierin kan je verschillende modellen kiezen en de bijbehorende afmetingen ingeven. Hierdoor kan je bijna alles bestellen wat je nodig hebt, tenzij het hele kleine of grote panelen zijn, of panelen met een grote breedte:lengte verhouding. In de producten hebben we de minimale en maximale bestelmaten vermeld. Deze maten worden in de configurator ook gebruikt om de restricties van bepaalde glassoorten aan te duiden. Op die manier kan je alleen glas en spiegels bestellen die we ook werkelijk kunnen leveren.

 

Minimale afmetingen

Sommige afmetingen zijn voor ons te klein om te leveren. De fabrieken waar wij mee werken hebben geavanceerde machines voor de productie van vlakglas, voor o.a. interieur- en woning- en utiliteitsbouw. Soms krijgen we de vraag voor het maken van een glaasje voor een plafondspotje, rond model van bijv. 7 cm in doorsnede. Dit soort producten kunnen we niet leveren, daar zijn deze machines niet geschikt voor. Het normale glas hebben we nagenoeg allemaal als minimaal 90 x 90 mm (9 x 9 cm) op de website beschikbaar. 

Gehard glas heeft ook een bepaalde afmetingseis; het glas moet minimaal 90 mm hoog zijn, 250 mm breed zijn en een diagonaal van minimaal 265 mm zijn. Dit klinkt misschien wat vreemd als je het zo leest maar de gedachte is simpel; om glas te harden moet het als laatste bewerkingsstap de hardingsoven in. Bij dit proces wordt het glas op rollers gelegd die het glas door de oven transporteren. Als het glas te klein is zal het door de rollers heen vallen. En dan is het glas stuk en zal de oven schoongemaakt moeten worden. Daarom zit daar een minimale oppervlakte aan van 90 x 250 mm. Kleinere afmetingen kunnen overigens wel gehard worden maar dat gebeurt in een aparte mini-oven. Dit is echter vrij duur en deze prijzen zijn altijd op aanvraag. Daarom hebben we deze standaard niet beschikbaar op de website.

 

Maximale afmetingen

We hebben ook te maken met maximale afmetingen. Een basisplateau glas of spiegel zijn op bepaalde maximale afmetingen beschikbaar en je kan glas niet groter bestellen dan de beschikbaarheid vanuit de fabriek. De meeste plateaus zijn leverbaar in 6000 x 3210 mm, oftewel 600 x 321 cm. Dat zijn echt enorme platen die in de meeste woonkamers niet zullen passen. Dit noemen we Jumbo maten. Niet iedere glasgroothandel kan deze plateaus bewerken, ze zijn gewoonweg te groot, zwaar of kwetsbaar. Er zijn daarom ook deelmaten in de handel. Die zijn bijvoorbeeld 2550 x 3210 mm. En andere glassoorten zijn weer in andere maten leverbaar. We hebben hier rekening mee te houden, dit verschilt namelijk per dikte en glassoort. Daarnaast wordt er gekeken naar de glasdikte en kwetsbaarheid. Je kan je voorstellen dat je 3 mm helder glas niet kan bestellen in 3 meter breed en 2 meter hoog. Daarvoor is het veel te kwetsbaar. 

Een ander aspect is de maximale bewerkingscapaciteit van de machines. Als je een paneel van 4 meter breed bij 2,5 meter hoog wilt slijpen, dan heb je daar wel de ruimte en juiste machine voor nodig. Niet elke fabriek kan alles maken omdat de machines daar wellicht niet geschikt voor zijn. Omdat wij met verschillende fabrieken werken kunnen we het meeste wel leveren, hoewel daar wel afwijkende prijzen voor kunnen gelden.

Ook is het vervoer een aandachtspunt. Je kan niet zomaar elke maat even op de auto zetten en leveren. Een rek aan de zijkant heeft ook een maximale capaciteit. Daar moeten we ook rekening mee houden. En dat nog los van het gewicht. Een plaat van 400 x 250 cm, in 10 mm dikte, weegt 250 kg... Het moet wel laadbaar en tilbaar blijven...

 

Verhouding Lengte:Breedte

Het is helaas niet altijd mogelijk om hele lange en smalle stroken glas of spiegels te bestellen. Je zit dan met een verhoogd breukrisico bij productie, bewerking en/of vervoer. Een spiegel van 300 cm breed en 5 cm hoog zal je dan ook niet kunnen bestellen. Voor gehard glas is er nog een extra beperking; dat is een maximale lengte:breedte verhouding van 1:10. Dit wil zeggen dat een glasplaat van 10 cm diep, maximaal 100 cm lang mag zijn. Een plaat van 120 cm lang heeft een verhouding van 1:12 en kan dan kromtrekken in de hardingsoven. Deze restrictie hebben we helaas nog niet in de configurator weten te implementeren waardoor je dit wel zou kunnen invoeren. Maar we raden dit echt af omdat niemand op een kromgetrokken glasplaat zit te wachten.

 

ARBO-wetgeving

We hebben ook te maken met ARBO-wetgeving en bijbehorende veiligheidseisen. Onze leverancier levert glas en spiegels voor je op locatie maar zal zich wel aan bepaalde normen en eisen moeten houden. Glas is een zwaar doch kwetsbaar product. Bij verkeerde omgang kan dit stuk gaan en kan er ernstig letsel ontstaan. Naast de tilnormen in kg is er het risico van brekend- en vallend (spiegel)glas bij vervoer, tillen en montage. Dit leidt ertoe dat al het ongeharde en ongelaagde glas een maximale afmeting heeft die voldoet aan de gestelde eisen voor veilig vervoer en handling. Voor het veiligheidsglas (zoals gehard glas en gelaagd glas) zijn deze afmetingen groter, omdat de kans op persoonlijk letsel aanzienlijk kleiner is vanwege letselbeperkende eigenschappen van "veiligheidsbeglazing". Binnen onze website hebben we rekening gehouden met de normen waarmee onze leverancier veilig glas kan vervoeren en verplaatsen.

Neemt niet weg dat iedereen die met glas of spiegels werkt zelf verantwoordelijk is en blijft voor zijn/haar eigen veiligheid, het gebruiken van de juiste Persoonlijke Beschermings Materialen en het gebruiken van de juiste tilhulpmiddelen.

 

Wil je het zekere voor het onzekere? Neem dan even contact met ons op via ons contactformulier, mail, online chat of telefoon. We helpen je graag verder !