Welke dikte kies ik voor mijn spiegel op maat?

De dikte van je maatwerk spiegel is afhankelijk van het formaat van de spiegel en de manier hoe je deze gaat monteren. Om een lachspiegeleffect te voorkomen houd je de basisregel in gedachte: "Hoe groter de spiegel, hoe groter de kans op een vertekening van het spiegelbeeld". Probeer je spiegel daarom altijd zo vlak mogelijk te monteren. Hoe vlakker deze gemonteerd is, hoe kleiner de kans op vertekening.

Het lijkt een logische keuze: "ik kies de goedkoopste soort, zal vast wel goed genoeg zijn"... DOE DIT NIET !! Denk goed na over je keuze. Kiezen voor een dunne spiegel kan een gevaarlijke en verkeerde keuze zijn. Deze gaan eerder kapot bij het (ver)plaatsen of wanneer je er per ongeluk tegenaan valt/stoot. En de geringe meerprijs is het zeker waard een dikkere spiegel te kiezen. Een spiegel op maat koop je voor de lange termijn en je wilt er veel plezier van hebben.

 

Waarom kies ik het liefst voor een 6 mm dikke spiegel?

We adviseren je om standaard te kiezen voor een 6 mm dikke spiegel. Niet vanwege de hogere prijs maar vanwege de stevigheid en de kwaliteit. Een spiegel van 6 mm is veel degelijker dan een dun spiegeltje van 4 mm. Een 6 mm dikke spiegel kan je gebruiken van kleine tot zeer grote afmetingen en is hiermee veelzijdig te gebruiken. Ook kan je een 6 mm dikke spiegel veel beter bewerken en je kan er een bredere facetrand aan slijpen dan aan een 4 mm dikke spiegel.

Er is ook nog een spiegel van 8 mm dikte. Deze wordt niet zo vaak gekozen maar je zou dit kunnen overwegen als je een hele grote spiegel uit één stuk zou willen hebben. Of natuurlijk als je een degelijke en robuuste uitstraling van je spiegel wilt hebben.

 

Maar wanneer kies ik dan voor een 4 mm dikke spiegel?

Er is helaas geen kant-en-klaar antwoord. Spiegels kan je op veel verschillende manieren monteren en gebruiken. Een spiegel van 4 mm dikte zou je kunnen kiezen wanneer je deze op een vlakke ondergrond zou plakken waar je zo min mogelijk gewicht aan wilt hebben, zoals op een (kast)deur. De spiegel krijgt dan zijn stevigheid vanuit de deur mee. Ook zou je 4 mm dikke spiegels kunnen gebruiken in een (foto/schilderij) lijst. Hier krijgt het glas stevigheid vanuit de kaders van de lijst. Maar als het een grote lijst is dan is een 6 mm dikke spiegel weer een betere keuze. 

 

En wat doe ik dan met een 3 mm dikke spiegel?

Dit is een glasdikte waar je niet zoveel mee kan. Dit is erg dun voor een spiegel en voor een zeer beperkt aantal toepassingen te gebruiken. Je moet dan denken aan lichte toepassingen met kleine spiegeltjes zoals een kleine make-up spiegel. Dit 3 mm spiegelglas heeft wel weer stevigheid nodig van bijvoorbeeld een achterplaat waar deze op gelijmd word.