Glasprijzen met variabele toeslagen

Glasprijzen met variabele toeslagen
31 maart 2022 774 view(s)

Wat hebben de energieprijzen met de glasprijs te maken?

Voor de productie van glas en spiegels is veel energie nodig. En we weten allemaal dat energieprijzen afhankelijk zijn van de olieprijs. We zien dat nu ook duidelijk terug op de gas- en energierekening en aan de pomp als we met de auto moeten tanken. De energieprijzen zijn momenteel extreem hoog en het is onduidelijk of dit zo blijft, de prijzen zullen gaan zakken of misschien nog hoger gaan worden.

De kostprijs van glas en spiegels bestaat uit een vast deel van het basismateriaal (met name zand, soda en kalk), vaste kosten van de fabriek (zoals de installatie, productieproces, opslag, logistiek etc.) en een variabel deel van energiekosten. Maar om het voor iedereen begrijpelijk te houden praten we over een all-in m2 prijs. Daarin zitten dus alle kosten verwerkt. De energiekosten zijn de laatste jaren vrij stabiel geweest waardoor de aandacht hiervoor op de achtergrond is geraakt. Nu we weer te maken hebben met zeer hoge energiekosten, die wekelijks enorm kunnen verschillen, maakt de "Energietoeslag" weer een relevant onderdeel uit van de huidige verkoopprijzen.

Eerder was de "energietoeslag" gekoppeld aan de prijs van een vat ruwe olie (Brent Oil Index). Sinds dit jaar is er door de smeltovens (die het basisglas maken) een nieuwe soort toeslag geïntroduceerd: de "gastoeslag". Deze "gastoeslag" is additioneel op de bestaande toeslag op de olieprijs. Hierdoor bestaat de "energietoeslag" sinds begin dit jaar dus uit twee variabele componenten: "de prijs van een vat olie" + "de gasprijs".

Op welke manier wordt deze "energietoeslag" meegeteld in de glasprijs?

Voor de productie van een kilogram glas is een bepaalde hoeveelheid energie nodig. De toeslag wordt dan ook teruggeslagen per kg glas. Bij GlasBoertje staat het oliegedeelte in de Energietoeslag al jaar en dag op hetzelfde tarief. Dit maakt onderdeel uit van de verkoopprijzen op onze website. Om het simpel te houden voor iedereen hebben we dit nooit apart benoemd of getoond op de website. Door de toegevoegde nieuwe "gastoeslag" krijgen we te maken met een hogere inkoopprijs die per maand kan veranderen... Eerder dit jaar vielen die toeslagen mee en hebben we de prijzen niet zoveel hoeveel te verhogen. Maar per 1 april 2022 is de gastoeslag ineens een aanzienlijk bedrag geworden. Oftewel, onze inkoopprijs is plots aanzienlijk verhoogd door een gastoeslag die er eerder nooit was. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de verkoopprijs die wij moeten berekenen. We hebben de prijzen helaas moeten verhogen met ingang van 1 april.

Wanneer wordt de gastoeslag weer bekeken en de prijzen aangepast?

De gastoeslag wordt met enige regelmaat bekeken en aangepast door de glasfabrieken (minimaal 1x per maand). Op basis daarvan zullen wij ook onze prijzen bekijken en aanpassen. Dit kan dus onverwacht voor prijsstijgingen leiden, maar als de gastoeslag naar beneden gaat dan zal dit leiden tot een daling van de verkoopprijs. We snappen dat dit erg vervelend is maar we zullen dit wel moeten blijven volgen en aanpassen. We zullen dit BLOG item updaten zodra we weer een verhoging hebben moeten doen van de prijzen.

Voor wie geldt deze gastoeslag?

Zover ons bekend wordt deze gastoeslag berekend door in ieder geval AGC glas. Zij kiezen ervoor om stijgende energiekosten op deze manier te berekenen in plaats van de m2 prijzen van glas elke keer maar aan te passen. Dat heeft technisch gezien een veel grotere impact op de systemen.

AGC glas is de grootste glasfabrikant in de wereld die het basisglas maakt. Zij berekenen dit door in de plateauprijzen die zij aan de glasverwerkers en handelaren verkopen. Zij rekenen dit op hun beurt ook weer door aan hun klanten en uiteindelijk werkt het aandeel "gastoeslag" in de kostprijs door in een aanpassing van de uiteindelijke verkoopprijs.

We kunnen met enige zekerheid zeggen dat de stijgende energieprijzen branchebreed gaan zorgen voor een aanzienlijke stijging van de m2 prijzen van glas en spiegels. Of het nou wordt benoemd als een "energietoeslag", "gastoeslag", "grondstofprijsstijging" of wat dan ook, uiteindelijk gaat iedereen hiermee te maken krijgen. Wellicht dat een enkeling de dans nog even ontspringt omdat zij glas uit Turkije of Letland halen, uiteindelijk gaan ook zij deze verhogingen krijgen en in hun prijzen doorberekenen.